Gör en budget

Många förknippar en budget med trista ekonomer som sitter framför datorn hela dagarna och stirrar sig blinda på siffror. Och visst kan det vara så men det betyder inte att man behöver bli en fyrkantig tråkmåns för det.

Att göra en budget för sina utgifter och inkomster varje månad, är något som rekommenderas för både företag och gemene man och det behöver inte ta massor med tid. Om man undviker att se sanningen i vitögat och bara konsumerar utan att tänka på konsekvenserna, kan det bli stora problem som oftast inte löser sig genom att man försöker få tillbaka pengarna genom att surfa runt på Nät casino eller spela på sportsidor. Och även om man avsätter pengar varje månad för att gambla, är det viktigt att man håller sig till sin spelbudget för att inte övertrassera kontot och göra sig skuldsatt.

Att göra en budget

En budget är enkel att göra och man behöver inte gå in och ladda ned mallar eller använda sig av Excel bara för att ekonomerna gör det. Dock ska budgeten vara tydlig och klar så att åtminstone du och din familj kan läsa er till vad som står där. En budget kan göras var sjätte månad, varje månad eller som en fast respektive rörlig budget. En rörlig budget görs för tre månader i taget men görs emellertid om varje månad för att se om det skett några ändringar eller om man varit slarvig med ekonomin. På så sätt kan man återställa ordningen nästkommande månad.

Vad ingår i en budget?

En budget tar upp alla inkomster som hushållet bidrar med samt alla utgifter som krävs. Ibland kan det vara svårt att beräkna utgifterna eftersom de tenderar att bli betydligt fler än inkomsterna, men om man vet med sig att man spenderar så och så mycket på t. ex. mat och hygienartiklar, kan man skriva ner en ungefärlig siffra och sedan beräkna summan av samtliga potentiella utgifter. Då ser man om man har ett överskott eller underskott i kassan och kan göra förändringar. Var noga med att lån inte utgör en inkomst eftersom de ska betalas tillbaka.