Låna eller betala kontant vid stora köp

borrow-or-pay-cash-for-large-purchasesOm du ska låna pengar eller betala kontant vid stora köp, kommer i första hand naturligtvis att bero på hur stort ditt kapital är. Här finns det människor som har massor med pengar, men de tar ändå ett lån för sitt köp. Sedan finns det de som har precis så att det räcker till, och då hellre betalar allt kontant för att slippa räntor eller tänka på en skuld under lång tid. Utöver dessa grupper finns det personer som inte alls har tillräckligt med pengar, och om de ska kunna köpa något som har en större kostnad måste det till ett lån för att de ska kunna ha råd.

När du ska låna till att köpa något kommer det bästa vara att låna till ett hus eller ett boende, då det nästan alltid är något som kommer att öka i värde om du någon gång vill sälja eller av någon anledning vill ha tillbaka dina pengar. Om det nu är så att du lånar till något som kommer att minska i värde, som till exempel en bil, kommer du att behöva vara säker på att du har råd med detta köp. Varje gång du tar ett lån är det en kostnad, som kommer att följa dig under en ganska så lång tid.

Du som alltid betalar kontant är istället den som väntar och sparar dina pengar för att kunna göra ditt köp. Det är det absolut bästa alternativet för att slippa onödiga extrakostnader. Den enda gång det inte spelar så stor roll om du tar ett lån vid köp är när du ska köpa hus eller boende, då de nästan alltid ökar i värde. Trots det kommer du ändå att behöva ha koll på att du verkligen klarar av de extra kostnader som ett bostadslån innebär för din privata ekonomi.